středa 15. ledna 2014

I AM BACK!

Po dlouhé době vás zdravím ze svého blogu. Konečně se mi podařilo sesmolit po menší odmlce další článek. Dnes to bude taková všeho chuť... o posledních svátcích, nastupujícím novém roce a samozřejmě něco málo o tom jak se mám... Takže hurá do toho :)

Svátky 2013
Letošní svátky jsem prožil ve znamení klidu a pohody. Během Vánoc jsem skoro nestíhal číst všechny články které se objevovali na blozích (ugh.. to slovo zní hrozně, doufám že to skloňuji správně), které sleduji. Abych nezůstal pozadu, tak napíšu pár řádků o tom jak jsem prožil svátky já. Nemusíte se bát, bude to stručné ;).

Tyhle Vánoce pro mne byli první po změně mého stravování. Proto jsem přemýšlel jak se k nim vůbec postavit. Prvotní plán byl se všemu cukroví obloukem vyhnout a dodržovat striktně zásady které mám. No.. nakonec to vyšlo tak na půl. Na Štědrý večer jsem si řekl, že jednou do roka neuškodí zásady hodit za hlavu. Tradičního kapra s bramborovým salátem jsem si nakonec dal. Jen místo tradiční ryby v trojobalu, jsem ho měl jen čistě a jednoduše osmaženého (+kuřecí samozřejmě k tomu :). Cukroví jsem ochutnal od každého trochu, ale tomu prostě nešlo odolat. Jako zdravější alternativu jsem si upekl i svoje “zdravé“ cukroví bez cukru a bílé mouky. Jako sladidlo jsem použil med a mouku jsem si koupil žitnou v biokvalitě. Celkem jsem udělal tři druhy cukroví a kupodivu chutnali i zbytku rodiny.

No a co jsem dostal pod stromeček? Největší radost mám z knížky o cyklistice s názvem Škola Kola od Pepu Dresslera, kterou jsem dostal od rodičů a předplatného časopisu Computer. No a pak takovou tu klasiku jako je spodní prádlo, kosmetiku, atd... však to znáte.

Co se týká cvičení, tak to během svátků nebyla žádná sláva. Posilovnu navštěvuji jen školní ve Zlíně a ve městě kde bydlím, není posilovna (ve městě s 10k obyvateli, věřili by jste tomu?!). Takže jsem byl odkázán pouze na domácí cvičení - jednoruční činky, TRX, hrazda, cviky s vlastní vahou.
Víc toho doma zatím nemám. V budoucnu bych si chtěl  domů pořídit velkou osu a posilovací lavici (oboje jde na aukru  sehnat s trochou snahy za pár Kč). K tomu ještě plavání a ježdění na kole, docela nečekané když v kalendáři je prosinec/leden a přitom venku žádný sníh a i to slunce sem tam vyleze.

Silvestr jsem prožil příjemně na chatě (moc nemusím ty návaly lidí ve městech a všude možně vybuchující pyrotechniku) a zároveň to bylo moje poslední rozloučení s alkoholem. Od nového roku jsem si totiž řekl, že s alkoholem skončím už úplně. Je sice pravda, že už loňský rok jsem alkohol dost radikálně omezil, ale zkuste to zkombinovat s vysokoškolským životem… Takže od nového roku pro mne platí absolutní prohibice, prozatím alespoň do začátku letních prázdnin.

2014
S novým rokem nové plány a šance začít s čistým štítem, takový odrazový bod chcete-li. A s novým rokem – nový trénink. Vymyslel jsem si nový trénink složený hlavně tak, aby mě bavil a šel odcvičit alespoň 4x týdně. Obsahuje několik základních cviků které zatěžují co nejvíce partií. Snažil jsem se ho sestavit efektivně a jednoduše. Začínám protahováním a rozcvičením. Jako hlavní cviky jsem vybral dřep s činkou, klasický benchpress, přítahy na hrazdě nadhmatem, power clean pushpress a mrtvý tah. Váhy jsou zatím nic moc, nastavené tak abych mohl cvičit s minimálními přestávkami mezi cviky (a přitom si ještě neublížil), ale snažím se je co týden navyšovat.
Taky jsem si začal zaznamenávat váhy se kterými cvičím, abych měl lepší přehled a kontrolu (tohle jsem měl začít dělat už dávno). To stejné co se týká stravy. Každý den si zapisuji co jsem snědl a vypil. 

Abych jen netlachal, přidám foto z loňska a moje první letošní foto. Kvalita fotek je nic moc, ale snad na nich alespoň něco uvidíte.





Rozdíl není možná až tak velký jak na těch hromadách "before/after" fotek co kolují internetem, ale pro mě znamená dost. Vím že jsem pořád "hubeňour", ale myslím že nejsem na špatné cestě změnit svou postavu a někam se posouvám (i když pomalu). Tím ale rozhodně neříkám že chci skončit, spíše naopak, motivuje mne to pokračovat a zlepšovat se jak po stránce výživy, tak tréninku. Hlavním cílem je stále nabírat svaly a shodit ten "odolný" tuk z oblasti břicha a spodní části zad. 

Teď když se podívám zpátky, tak si uvědomuji chyby, kterých jsem se dopouštěl, ale nikdo není dokonalý a myslím si, že hlavně je důležité jít stále kupředu, neztrácet motivaci a představu toho čeho chcete dosáhnout.

Tak to je pro dnešek vše přátelé, do budoucna slibuji, že se polepším a články budou přibývat o větší intenzitě. Takže jen co dodělám zkoušky (no možná i dříve, znáte to.. zkouškové :D ) sepíšu další články + i nějaký ten receptík s fotkou jídla - v telefonu jich už mám nastřádaných dost. Takže mějte se hezky a přežijte tu "zimu", která se snad brzy rozhodne zda ustoupí jaru nebo se konečně rozhodne trošku přitvrdit ;)













8 komentářů:

  1. V rámci Vánoc sis vybral krásný zlatý střed :) Trocha "porušení režimu" ještě nikoho nezabila :) Přeji hodně štěstí, máš dobře našlápnuto ke svému cíli.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji :) Obyčejně nějak necítím potřebu porušit zásady, ale o těch svátcích doma když je všude tolik lákavých věcích to prostě nešlo vydržet :D

      Vymazat
  2. ty jo takový město nemá posilovnu, to se divím. Doma si de zacvičit, ale já mám ráda tu atmošku v posilce. Hlavní je se nevzdávat a vytrvat :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. No taky jsem se dost divil, naštěstí v ostatních městech poblíž posilovny jsou.. ale je to trošku z ruky. Doma mi hlavně chybí to železo.. už jsem si tak nějak navykl na zvedání nějaké té váhy :)

      Vymazat
  3. změna je vidět, jak píšeš - chce to určitě ještě dost nabrat, což není to nejsnazší, ale určitě v tom nejsi sám. I mě snad ještě čeká + 10 kg svalů tam někde v budoucnu abych byl fakt pořádně spokojenej. Cviky co zařazuješ jsou imho to nejlepší co může být, 4x v týdnu bych se pak při velké zátěži trochu bál kvůli regeneraci, ale každý jsme jiný a je to i o stravě :)

    Ta posilovna mě teda fakt překvapuje :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Aspoň budu mít o tomto semestru co dělat - nabírat :) Musím si ještě pořádně máknout ať to v létě nějak vypadá :D

      Vymazat