pondělí 25. listopadu 2013

Recenze tabletu Cube U9GT5


V dnešním článku jsem si pro vás přichystal recenzi mého tabletu Cube U9GT5 II. Popíšeme si co obnáší koupě tabletu ze zahraničí, na kolik vychází doprava a jak na tom vlastně je takové zařízení po stránce kvality a výkonu. Snad se vám právě před Vánoci, kdy mnozí z nás řeší nákupy elektroniky, bude tento článek hodit ;)

V dnešní době si už mnozí z nás jen těžko dokáží představit život bez elektroniky všude kolem nás. V době kdy jsem se poprvé dostal k osobním počítačům, mě ani nenapadlo, že jednou budeme mít v kapsách mobilní telefony, s tak vysokým výkonem a rozlišením. Vždyť jen můj současný telefon, letité HTC Evo 3D, má dvoujádrový procesor s frekvencí 1,2 GHz a 1 GB RAM. A to je jen telefon, starý nějaký ten pátek. Přitom pořizovací cena byla 6 tisíc korun, takže telefon je koncurenceshopný i dnes.

Za posledních pár let nastal velký boom tabletů. Dlouhou dobu jsem odolával, ale tyto prázdniny jsem si řekl, že už uzrála doba a mohl bych si přeci jen nějaký ten tablet za rozumný peníz pořídit. Na cestování, časté přenášení do školy a čtení knížek by to bylo to pravé. Takže nastala u mě klasická fáze vybírání vysněného produktu s co nejlepším poměrem cena/výkon. Nejdříve jsem zmapoval co vlastně u nás jde koupit. Byl jsem docela zklamán. Na jedné straně super levné tablety s pochybnou kvalitou a výkonem. Na straně druhé, high-end luxusní zařízení s cenou atakující 10 tisíc. Přitom se mi nezdálo, že bych chtěl příliš. Mezi mé požadavky patřilo – kvalitní IPS displej, dostatečná výdrž na baterii, ucházející výkon.

Po delším hledání jsem našel co jsem hledal, háček byl v tom že jsem musel pohledat trošku dál než v českých luzích a hájích. Na různých českých fórech jsem se dočetl několika tipů na výkonné a levné tablety ze zahraničí. Prostě klasická “Čína“. Mrknul jsem tedy na pár, u nás neznámých, zahraničních výrobců a nestačil se divit. Tablety s high-end parametry za naprosto směšné částky. Abych to zkrátil, srovnávací metodou jsem vybral tablet od společnosti Cube, konrétně model U9GT5 s následujícími parametry:

- Displej: Retina 9.7" IPS kapacitivní o rozlišení 2048x1536

- Procesor: Rockchip RK3188 4x1,6GHz

- Grafika: 4 core Mali 400

- Operační paměť: DDR3 2GB

- Konektivita: Bluetooth 4.0,Wifi 802.11 b/g/n

- Konektory: HDMI, jack 3,5 mm, micro USB OTG

- Slot na kartu: micro SDHC (max 32GB)

- Reproduktory: stereo + mikrofon

- Kamera: 2 x 2 MPx bez autofocusu

- Paměť: 16 GB (z toho volná

- Akumulátor: 10 000 mAh ( h provozu)

- OS: Android 4.1
Zleva doprava: audio konektor, mikrofon, napájení, micro USB, HDMI, SDHC slot

Na základě referencí a ceny jsem se rozhodl tablet koupit zde. Jedná se o oficiálního prodejce Cube tabletů. Za cenu 193 dolarů bezkonkurenční nabídka (dnes je zase o kousek levnější, bohužel kurz nám šel nahoru - "díky" ČNB). Z neznámých důvodů vycházela bílá varianta tabletu o dost levněji. Navíc černá varianta byla tak či tak vyprodána. Šel jsem tedy do toho a rozhodl se přístroj objednat. K samotné ceně bylo ještě třeba připočíst poštovné které vyšlo na necelý tisíc Kč. Další nevýhodou je, že při nákupech mimo EU s hodnotou nad 500 kč je nutné platit clo a DPH. Prodejce mi naštěstí sám nabídl zásilku označit menší cenovkou, aby prošla přes celní úřady bez problémů. Vše dopadlo dobře a  nepotkala mě naštěstí ani namátková kontrola balíku. Tímpádem jsem ušetřil nemalé peníze za poplatky naší “skvělé“ EU. Všeho všudy mě tedy nákup tabletu přišel na necelých 5 tisíc korun včetně poštovného, nabíječky a USB OTG kabelu.

Fotoaparát je tu jen "do počtu" kvalita je opravdu nic moc

Zpracování

Samotný tablet působí elegantním dojmem. Výrobce se silně inspiroval iPadem, což ale nevadí, design je čistý a funkční. Tablet dorazil zabalený v krabičce úsporných rozměrů, jen o málo větších jak samotný tablet. Polstrování bylo ale dostatečné, na tabletu se nenacházelo ani škrábnutí. Před použití bylo nutné sloupnout z displeje ochranou fólii. Po chvilce používání jsem si ovšem všiml, že se na displeji nacházela ještě jedna, odolnější fólie proti poškrábání. Jako odpůrce veškerých fólií, které jen zhoršují reakce displeje a kvalitu barev, šla i tato dolů (i když o poznání hůře). Rámeček přístroje je kovový a dostatečně pevný – nekroutí se ani nevrže. Záda se na první pohled zdají vyrobená taktéž ze stejného materiálu, ale jedná se pouze o imitaci – jsou plastová. I tak je pevnost a celkové zpracování tabletu je na poměry dovozu z “Číny“ kvalitní a mile mě překvapilo.

Záda tabletu zdařile imitují hliník

Displej

Jedná se o stejný typ, který se používá u iPadů od společnosti Apple. To samo tedy mluví za sebe. Použitý Retina displej o rozlišení 2048x1536 patří k těm nejlepším na trhu. Podání barev je skvělé a na plný jas displej doslova září. V nastavení najdete možnost přepínání mezi nízkým rozlišením a HD. Od poslední aktualizace používám už jen HD režim. Na výkonu to není nikde znát a obraz vypadá daleko lépe.
Smart Launcher v akci

Výkon

Tablet funguje svižně, zatím jsem se nepotkal s aplikací která by se nerozběhla. Prohlížení stránek je plynulé, ale komfortu práce na PC nedosahuje. Výkon jsem měřil v benchmarcích Antutu a 3DMark. Po startu se hodnota volné operační paměti drží na hodnotě 1020 MB.

Antutu: 17419
3DMark(Ice Storm): 3168

Operační systém
Po prvním spuštění na vás vyskočí výrobcem lehce upravený Android verze 4.1. Obsahuje několik aplikací od výrobce. Je vcelku svižný, jen sem tam se lehce opozdí. Menší problémy jsem zaznamenal s příjmem Wifi, která při slabší kvalitě signálu měla tendence vypadávat. To jsem ale vyřešil novou, neoficiálním ROM.
Na tablet jsem si nahrál GlassRom V5, která již běží na androidu 4.2.2. Problémy s wifi se vyřešili, z tabletu zmizeli čínské aplikace od výrobce a celkově se běh systému solidně zrychlil. Aby bylo uživatelské rozhraní příjemné a efektivní, stáhl jsem si Smart Launcher, který příjemně mění celkové vzezření prostředí a nabízí na výběr z velkého množství témat a ikon.


Příjemné prostředí smart launcheru

Výdrž na baterii

Tak tou jsem potěšen snad nejvíc, dosahuje kapacity 10 000 mAh (!) a to už je pořádná kapacita. Tablet díky tomu dokáže fungovat velice dlouho a průměrně nabíjím 2x, maximálně 3x týdně. Není problém mít sebou tablet ve škole, celý den být na internetu, zkouknout seriál, zahrát si nějakou hru, přečíst si pár dokumentů a večer vám zůstane stále více jak polovina baterie plná :). Zde by se mohli inspirovat výrobci telefonů. Akumulátor bohužel nejde nabíjet přes standardní USB konektor, ale je nutné používat speciální nabíječku od výrobce. To je docela nevýhoda, alespoň že díky vysoké kapacitě nebudete nabíjet každý den.

Výdrž akumulátoru je úctyhodná

Závěr

Ve výsledku jsem s tabletem velice spokojen. Tablet používám na rozličné činnosti. Jednak na čtení (přečetl jsem na něm celou ságu a povídky o Zaklínači naprosto bez problémů), dále na sledování seriálů a filmů na cestách. Pokud mám dlouhou chvíli, tak i na nějakou tu chytlavou hru, kterých je na Android nespočet.
Za cenu necelých 5 tisíc korun včetně dopravy jsem získal dobře vypadající tablet, se špičkovým displejem a výkonným hardwarem. Je sice pravda, že jsem si musel tablet trochu upravit k pohledu svému, ale ve výsledku mám zařízení které přesně splňuje mé představy. K tabletu jsem si ještě objednal z ebay.com praktické skládací pouzdro bílé barvy(za pouhých 12 dollarů). Rozměrově je tablet stejný s iPadem, takže nabídka pouzder a příslušenství je více než slušná. Nevýhody tabletu snad vidím pouze v chybějící GPS, 3G modulu a fotoaparátů, které produkují fotky velmi špatné kvality, ale alespoň na video hovor postačí. Pokud vám těchto pár nedostatků nevadí, není co řešit a můžu vám tento model jen a jen doporučit. Za vaše peníze dostanete opravdu hodně muziky :)

+ 9,7" IPS Retina displej
+ Vysoká kapacita a výdrž baterie (10 000mAh)
+ Vysoký výkon
+ USB OTG
+ Skvělý poměr cena/výkon
+ Stereo reproduktory
+ Nízká cena

- nenabíjí přes USB
- nemá 3G a GPS
- horší kvalita fotoaparátů
- možná komplikovanější reklamace v případě poruchy

4 komentáře:

  1. Zrovna včera jsem doporučoval zákazníkovi tablet do 4000,-. Ty parametry se s tímto nedají srovnat, za ty peníze to vypadá víc než slušně. Jak dlouho trvalo, než ti to od data objednání dorazilo domů? Dík

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Doprava trvala 20 dní, zajišťovala ji společnost DHL. Paradoxně trvala déle přeprava v rámci Evropy jak z Asie do Evropy :D. Jinak podobně vybavené tablety za rozumné peníze nabízí i třeba firma Ainol nebo Pipo. Hardwarově jsou na tom hodně stejně, jen mají jinou nálepku.

      Vymazat
  2. můžu vědět jaké skládací pouzdro jste pořídil ? díky

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jasně. To stejné jako mám už se na Ebay bohužel neprodává, ale prakticky je stejné jako to na které odkazuji níže. Jen se liší bílou barvou. Cena byla 12,23$. Ale co jsem četl zkušenosti, tak na tento model pasuje prakticky každé 9,7-10" pouzdro, rozměrově je stejný jako starší iPady...

      http://www.ebay.com/itm/Red-Magic-Leather-Case-Stylus-for-9-7-Onda-Vi40-Cube-U9GT2-Scroll-Extreme-9-7-/280933227460?pt=US_Tablet_eReader_Cases_Covers_Keyboard_Folios&hash=item4168ecdbc4

      Vymazat