neděle 27. října 2013

Dušená rýže

Jednoduchý recept na dušenou rýži. Základní a moji nejoblíbenější přílohu. Možná se usmíváte a říkáte si co je těžké na tom připravit rýži. Máte pravdu, nic těžkého to není, ale i tak spousta lidí nezná tento postup jak uvařit dokonalou dušenou rýži.

Rýže existuje spousty druhů. Mezi nejchutnější druhy počítám basmati a jasmínovou rýži. Dobré jsou také různé směsi rýží. Nejzdravější je ovšem natural rýže. Tedy rýže neloupaná. Díky tomu, že má zachovanou neobroušenou slupku se vyznačuje vysokým obsahem kvalitních živin. Bohužel tento typ rýže vyžaduje velmi dlouhou dobu vaření. Vaří se kolem 45 minut a cenově také nepatří mezi nejlevnější. Často si ale vařím i obyčejnou bílou dlouhozrnou rýži, mezi jejíž výhody patří nízká cena a krátký čas vaření. I přes to nižší výživové hodnoty se stále jedná o kvalitní přílohu. 

To bylo něco málo teorie a teď slibovaný recept. Seznám základních surovin co budeme potřebovat:

Rýži - je na vás jaký druh zvolíte, jen pozor na to, že některé druhy potřebují delší dobu vaření (natural), berte proto ohled na instrukce na obalu.

Olej - Stačí polévková lžíce, používám většinou olivový.

Sůl - Zarovnaná čajová lžička, sůl stačí obyčejná.

Hrnec - S pokličkou a ideálně s nepřilnavým dnem (používám s teflonovým povrchem).

Hrnek - používám k odměřování množství rýže a vody.


Postup je následující. Odměříme si množství rýže pomocí hrnku či jiné nádoby. Moje obvyklá porce pro jednoho je 1/2 hrnku. Rýži propláchneme ve studené vodě a necháme okapat. Ideální je na to jemný cedník, ale s trochou cviku to jde propláchnout pouze v hrnku, jen to trvá trošku déle. Mezitím než rýže okape, rozpálíme si hrnec. Jakmile je rýže okapaná a hrnec dostatečně nahřátý, tak do hrnce nalijeme olej a přidáme okapanou rýži. Za stálého míchání smažíme 1-2 minuty, než se rýže začne lehce lesknout. Rýži smažíme kvůli tomu, aby se příliš nelepila a zachovala si částečně sypkou konzistenci. Nyní zalijeme studenou vodou. Přidáváme jeden a půl násobek množství rýže. Pokud tedy máme 1/2 hrnku rýže, tak zalijeme 3/4 hrnku vody. Přidáme sůl a promícháme. Jakmile rýži přivedeme k varu, tak zeslabíme a přiklopíme pokličkou. Rýži už více nemícháme, jinak se slepí. Vaříme zhruba 15 minut. Ke konci vaření zkontrolujeme zda není v rýži málo nebo naopak příliš moc vody. Pokud je vody málo a rýže stále není měkká, tak přilijeme malé množství a vaříme dál. Pokud je vody moc, tak odklopíme pokličku a vodu necháme vyvařit. Po dokončení vaření rýži přiklopíme a necháme ještě zhruba 5 minut dojít.

Toto je ten nejzákladnější recept. S trochou cviku vám rychle přejde do krve. Rýži si ovšem můžeme vylepšit, například přidáním celé oloupané cibule (postačí menší nebo polovina větší) během vaření, do cibule doporučuji zapíchat 3-5 hlaviček hřebíčku. Rýže bude krásně provoněná a chuť bude úplně někde jinde. Můžete samozřejmě experimentovat a do rýže přidat koření dle chuti. Doporučuji zkusit například Kari.

Od té doby co jsem se naučil vařit dušenou rýži, tak již nekupuji tu ve varných sáčcích, jednak mi tato chutná daleko více, je levnější a můžu si jí připravit libovolné množství. Navíc díky tomu, že vodu necháme vyvařit si rýže zachová daleko více živin a prospěšných látek.


Žádné komentáře:

Okomentovat